Сучасні зміни вологовмісту тропосфери в теплий період року в Причорноморському регіоні - Данова, Тетяна; Касаджик, Тетяна; Danova, Tatyana; Kasadjuk, Tatyana (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2013)
Представлено динаміку вологовмісту тропосфери Причорноморського регіону в теплий період року за сорок років. Виявлено розподіл найбільших середніх значень вологовмісту в центральній частині регіону, пов’язаний із західним напрямом вологопереносу. Просторовий розподіл розрахованих значень вологовмісту шару тропосфери 1000–300 гПа показав, що максимальне значення вологовмісту тропосфери в теплий період року спостерігається на російській станції Туапсе, розміщеній на Чорноморському узбережжі. Просторовий розподіл значень коефіцієнтів асиметрії вологовмісту тропосфери свідчить про збільшення змісту вологи в західній частині регіону. Отримано максимальні від’ємні аномалії вологовмісту в тропосфері для десятиліття 1993–2002 рр. і зростання вологовмісту в останнє десятиліття. Застосування методів статистичного аналізу дало змогу отримати достовірні результати, які будуть використані під час розрахунку перенесення вологи в тропосфері. In this article author gives the results of the calculation of the humidity in the troposphere of the Black sea region in the warm period of year. Author identified the distribution of the highest average measures of the humidity in the central part of the region, which are related to western direction of the moisture transfer. Spatial distribution of the calculated values of moisture content in a layer of troposphere 1000–300 gPа has shown, that maximal during the warm period of year it is observed at the Russian station of Tuapse located at coast of Black sea. Spatial distribution of values of factors of asymmetry testifies to an increase of moisture content in troposphere of the western part of region. Author received maximum negative anomalies of the humidity in the troposphere for the decade 1993–2002, and growth of humidity during the last decade. Use of methods of the statistical analysis has allowed receiving authentic results which will be used at calculation of carry of moisture in troposphere above the black sea.
Contemporary Changing of the Humidity of the Troposphere in the Warm Period of Year in the Black Sea Region
Keywords: вологовміст тропосфери; статистичні характеристики; аномалії; Причорноморський регіон; the Black sea region; humidity of the troposphere; statistical characteristics; anomalies