Система медіальних топосів у ліриці Лесі Українки - Левченко, Г. М.; Levchenko, H. M. (Волинськиий національний університет імені Лесі Українки, 2012)
У статті розглянуто образи бідної хатини, вежі, храму, гори та пустелі як елементи топологічного простору лірики Лесі Українки. З’ясовано архаїчні підтекстові значення цих образів як місць психічної трансформації ліричних героїв – ініціацій, духовних осяянь, жертвопринесень, та їх роль у семіозисі ліричних творів письменниці.The article deals with the interpretation of images of the house, tower, temple, mountain and desert as the elements of topological space of Lesya Ukrainka’s lyrics. Archaic myth-religious convert senses of these images as the places of characters’ psychological transformation – initiations, spiritual strikes, sacrifices, and their role in semiosis of the writer’s lyrics are clarified.
The System Of Medial Toposes in Lesya Ukrainka’s Lyrics
Левченко Г. М. Система медіальних топосів у ліриці Лесі Українки / Г. М. Левченко // Науковий вісник Волинського національного університету імені Лесі Українки. Філологічні науки. Літературознавство. – Луцьк : Волин. нац. ун-т ім. Лесі Українки. – 2012. – № 13 (238). – С. 71-75.
Keywords: топос; медіальний простір; семантика; символ; духовна трансформація; topos; medial space; semantics; symbol; spiritual transformation