Інноваційні підходи до організації кейтерингових послуг у сфері харчування - Тищук, Інна Володимирівна; Новосад, Оксана Володимирівна; Пасічник, Михайло Петрович (Видавничий дім "Гельветика", 2025)
У статті розглянуто сучасний стан і тенденції розвитку кейтерингових послуг у ресторанній сфері України. Визначено сутність кейтерингу як окремого напряму ресторанного господарства, що поєднує організацію харчування та сервісного обслуговування поза межами стаціонарних закладів. Проаналізовано технологічні та організаційні методи управління кейтерингом, зокрема використання сучасних інформаційних систем, гнучкий підхід до формування меню, персоналізації послуг та забезпечення високого рівня обслуговування. Окреслено переваги кейтерингових послуг, серед яких – мобільність, професійність персоналу, економія часу клієнтів, естетичність оформлення заходів та широкі можливості для проведення подій різного масштабу. Водночас виявлено проблеми галузі, пов’язані з нестабільністю стандартів якості, підвищенням вартості послуг та складнощами логістики в умовах воєнного стану та економічної кризи. Зазначено, що подальший розвиток кейтерингових послуг в Україні залежить від впровадження інноваційних технологій, цифровізації управлінських процесів, підвищення стандартів безпеки харчування та орієнтації на потреби споживачів. Отримані результати можуть бути використані для вдосконалення організації кейтерингової діяльності та формування ефективної стратегії розвитку підприємств ресторанної індустрії.
Keywords: кейтеринг; ресторанний бізнес; організація обслуговування; інноваційні технології; якість послуг; тенденції розвитку; 640.43:005.21