Сучасний екологічний стан Ківерцівського району - Фесюк, Василь Олександрович; Карпюк, Зоя Костянтинівна; Мороз, Ірина Анатоліївна; Fesiuk, Vasyl O.; Karpiuk, Zoia K.; Moroz, Iryna A. (Волинський краєзнавчий музей, 2017)
Екологічна безпека та дотримання сприятливого екологічного стану навколишнього природного середовища є одним із пріоритетів діяльності органів місцевої влади та самоврядування. В статті проаналізовані основні аспекти формування екологічного стану території Ківерцівського району, причини його погіршення та заходи для його поліпшення. Метою статті є оцінка сучасного екологічного стану Ківерцівського району, виділення найгостріших екологічних проблем, розробка шляхів та заходів для їх вирішення. Результати роботи: досліджено природно-ресурсний потенціал району. Оцінено інтенсивність та ефективність його використання, проаналізовано джерела реального і потенційного антропогенного впливу в межах району. Висновки: визначено найважливіші екологічні проблеми Ківерцівського району, запропоновано заходи для їх вирішення.

Ecological safety and ensuring a favorable ecological state of the environment is one of the priorities of the activities of local authorities and self-government. The article analyzes the main aspects of the formation of the ecological state of the Kivertsy district, the reasons for its deterioration and measures to improve it. The purpose of the article is to assess the current ecological status of the Kivertsy district, identify acute environmental problems, and develop ways and measures to address them. Work results: the natural-resource potential of the region was investigated. The intensity and efficiency of its use are estimated, the sources of actual and potential anthropogenic impact within the area are analyzed. Conclusions: the most important environmental problems of the Kivertsy district have been identified, and measures for their solution have been proposed.
The modern ecological state of the Kivertsy district
Keywords: природно-ресурсний потенціал району; джерела реального і потенційного антропогенного впливу в межах району; екологічні проблеми Ківерцівського району; natural and resource potential of the district; sources of actual and potential anthropogenic impact within the district; environmental problems of the Kivertsy district