Соціально-економічні та національно-політичні реформи в Австрійській імперії на зламі XVIII-ХІХ ст. та їх вплив на зародження структур українського громадянського суспільства - Панфілова, Тетяна; Panfilova, Tetiana (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У статті висвітлено наслідки реформаторської діяльності австрійських цісарів Марії-Терези та Йосифа ІІ, зокрема скасування панщини та звільнення селян від поміщицької сваволі, створення власних селянських господарств. Розглянуто питання еволюції свідомості селян і зростання їх соціальної зрілості та громадської активності, показано їхню участь у створенні і діяльності громадських шпихлірів та шпихлірового фонду – предтеч структур громадянського суспільства у Східній Галичині, висвітлено погляди Івана Франка та Костя Левицького на роль цих громадських структур у соціально-економічних процесах Східної Галичини на зламі ХVІІІ–ХІХ ст.

Article dedicated to reforms of Austrian emperors Maria Theresa and Joseph II; abolition of serfdom and foundation private farms; evolution of peasants thinking, growth of their social maturity and civic activity; participation in foundation and functioning of civic storage points as forerunners of civic society structures in Eastern Halychyna at the turn of ХVІІІ−ХІХ centuries; views of Ivan Franko and Kost’ Levytskyy on these processes.
Socio-economic and Nationally Political Reforms in the Austrian Empire on the Fracture of ХVІІІ–ХІХ of Item and their Influence on the Origin of Structures of Ukrainian Civil Society
Keywords: Східна Галичина; реформи; громадянське суспільство; громадські шпихліри; шпихліровий фонд; селянське господарство; Eastern Halychyna; reforms; civic society; farm