Профілактика повторних травм у спортсменів - Валецький, Юрій; Valetskiy, Yuriy (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У статті висвітлено причини виникнення та профілактику повторних травм і захворювань опорно- рухового апарату в спортсменів. Розглянуто причини повторних травм опорно-рухового апарату під час за- нять спортом: порушення принципів тренувань, які призводять до зриву механізмів індивідуальної адаптації; рання форсована інтенсифікація тренувальної й змагальної діяльності після реабілітації; примусова стиму- ляція спортивної працездатності, яка може пригнічувати імунологічну реактивність спортсмена; несистемне використання лікувально-профілактичних і відновлювальних засобів у процесі індивідуальної підготовки. Звертається особлива увага на те, що більше повторних травм виникає внаслідок організаційних та мето- дичних помилок у навчально-тренувальному процесі й змагальній діяльності спортсмена. Для виникнення повторних травм у спортсменів мають значення порушення принципів поступовості, безперервності та циклічності в проведенні навчально-тренувального процесу, а також порушення правил лікарського контролю. Співвідношення причин повторного спортивного травматизму, їх значення й питома вага залежать від виду спорту, характеру підготовки та кваліфікації спортсмена, а також від спортивної майстерності й кваліфікації. Однією з частих причин повторних спортивних травм є невідповідність морфофункціональних спроможностей (причому не тільки початківця, а й спортсмена вищої кваліфікації) вимогам обраного виду спорту, що відбивається надалі на стані його здоров’я та негативно позначається і на фізичній, і на технічній підготовці, спричинюючи повторні спортивні травми. До профілактики повторних спортивних трав слід віднести комплекс організаційно-методичних заходів, спрямованих на постійне вдосконалення матеріально- технічного забезпечення, поліпшення умов проведення навчально-тренувальних занять і змагань, постійне підвищення кваліфікації тренерсько-педагогічного складу, неухильне дотримання правил лікарського контролю, принципів поступовості, циклічності та безперервності підготовки спортсменів, що забезпечує планомірне підвищення їхньої фізичної й техніко-тактичної підготовленості, морально-вольових якостей і зміцнення здоров’я. In the article it is reflected the reasons of appearance and prevention of recurring traumas and diseases of locomotor apparatus of athletes. It is examined the reasons of recurring traumas of locomotor apparatus while practicing sport: violation of training principles that cause derangement of the mechanism of individual adaptation; early enforcement of intensification of training and competitive activity after rehabilitation; forced stimulation of sports workability that depress immune reactivity of an athlete; non-system usage of medioprophylactic and restorative means while individual preparation. Attention is paid to the fact that most of recurring traumas occur as a result of organizational and methodological mistakes in educational and training process and contests of athletes. For appearance of recurring traumas of sportsmen have violation of principles of sequence, constancy and cyclicity of conducting of educational-training process and violation of the rules of medical control. Correlation of the reasons of recurring traumatism, their meaning and unit weight depend on the kind of sport, character of preparation and qualification of an athlete and his sports mastery and sports qualification. One of the reasons of recurring sports traumas is discrepancy of morphofunctional abilities (not only a beginning sportsman, but also a sportsman of the highest qualification) with demands of particular kind of sport that later reflects on the condition of his health and negatively reflects on technical and physical preparation – causing recurring traumas. For prevention of recurring sports traumas we refer complex of organizational and methodological measures aimed at constant mastering of material and technical support, improving of conditions of conducting of educational and training classes, constant increasing of qualification of training-pedagogical staff, steady execution of rules of medical control, principles of sequence, constancy and cyclicity of preparation of athletes that guarantee systematic increasing of physical, technical and tactical preparation, moral and volitional qualities and health strengthening.
Prevention of Recurring Traumas of Athletes
Keywords: принципи терміновості; етапності; комплексності й системності; індивідуалізації та адекватності; дозування; urgency principle; sequence; complexity and systemacy; individualization; adequacy; dozing