Механізми реалізації громадського здоров’я в Луцькій міській територіальній громаді - Лотвін, Володимир Олександрович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Метою дослідження є комплексне вивчення механізму прийняття та реалізації органом місцевого самоврядування інтегрованих рішень, спрямованих на розвиток системи громадського здоров’я відповідно до повноважень та відповідальності, визначених діючим законодавством, зокрема місцевої програми з питань громадського здоров’я. Об'єктом дослідження є процес імплементації системи громадського здоров'я в громаді на місцевому рівні, а саме в Луцькій міській територіальній громаді. Предметом дослідження є дослідження та аналіз механізмів реалізації громадського здоров'я, законодавчої бази з питань громадського здоров'я, вивчення та чітке розмежування функцій, відповідальності в системі громадського здоров'я між державними органами та органами місцевого самоврядування, зокрема в Луцькій міській територіальній громаді. У Розділі 1 «Теоретичні засади громадського здоров’я в Україні» висвітлено сутність громадського здоров’я, розкрито державну стратегію системи громадського здоров’я та основні складові інфрастуктури системи. У Розділі 2 «Інтегрування засад державної стратегії громадського здоров’я в громаді» висвітлено нормативно-правові засади взаємодії між органами державної влади та органами місцевого самоврядування щодо побудови системи громадського здоров’я на місцевому рівні та розподіл відповідальності активування проєкту «Здоров’я громади - інвестиція в майбутнє» між державою та органами місцевого самоврядування. Розділ 3 «Впровадження місцевої програми «Громадське здоров’я в Луцькій міській територіальній громаді» розкриває етапи підготовки до розроблення місцевої програми, власне розробку програми, її затвердження та механізм реалізації.
Keywords: громадське здоров’я; державна стратегія системи; складові інфрастуктури системи; Центр громадського здоров’я; повноваження органів місцевого самоврядування; система громадського здоров’я на місцевому рівні; місцева програма; Луцька міська територіальна громада