Динаміка показників варіабельності серцевого ритму в процесі фізичної реабілітації підлітків із первинним ожирінням - Жарова, Ірина Олександрівна; Zharova, Iryna (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Простежено динаміку змін показників варіабельності серцевого ритму (ВСР) підлітків із первинним екзогенно-конституційним ожирінням у процесі застосування розробленої нами технології фізичної реабілітації. Розроблена технологія грунтувалася на застосуванні базових і варіативних компонентів фізичної реабілітації та елементів комплексної терапії: кінезотерапії; масажу (загальний та місцевий); природних і штучних чинників природи; механотерапії; дієтотерапії; ортопедичних засобів, – і передбачала поетапне впровадження реабілітаційних заходів за трьома руховими режимами (щадний, щадно-тренувальний і тренувальний). У процесі досліджень за допомогою апарату Фазаграф у підлітків двох груп (основна група n = 34 – підлітки, які займалися за розробленою нами технологією фізичної реабілітації; контрольна група, n = 34 – підлітки, котрі займалися за стандартною програмою фізичної реабілітації) оцінено загальні статистичні характеристики динамічного ряду кардіоінтервалів; показники варіаційної пульсометрії з обчисленням індексу напруги регуляторних систем, вихідного вегетативного тонусу й вегетативної реактивності; спектральні показники ВСР з обчисленням активності підкіркових нервових центрів; показники активності регуляторних систем. Отримані дані уможливили аналіз досліджуваних показників у процесі проведення реабілітаційних заходів, спрямованих на їх корекцію, та встановлення статистично достовірних переваг розробленої нами технології фізичної реабілітації. The dynamics of changes in body composition parameters component of adolescents with primary exogenous-constitutional obesity is examined in the application of our technology of physical rehabilitation. The developed technology is based on the use of basic and variable components of physical rehabilitation and elements of complex therapy: kinesitherapy; massage (general and local); natural and artificial factors of nature; mechanotherapy; dietetics; orthopedic equipment and provides for the phased implementation of rehabilitation measures for the three modes of propulsion: a gentle, sparing, coaching and training. In the process of research, with the help of the device Fazagraf, teenagers of two groups (study group n = 34 – the teenagers involved in developed technology of physical rehabi¬litation; control group, n = 34 – the teenagers involved in the standard program of physical rehabilitation) were evaluated: general statistical characteristics of a dynamic line of cardio intervals; performance variation pulsometry with the calculation of the index of regulatory systems tension, the initial autonomic tone and autonomic reactivity; spectral parameters of HRV with the calculation of the activity of subcortical nerve centers; indicators of activity of regulatory systems. The data allowed us analyse the studied parameters in the process of rehabilitation measures aimed at their correction and set a statistically significant benefits of our technology of physical rehabilitation.
The Evolution of Heart Rate Variability in the Physical Rehabilitation of Adolescents with Primary Obesity
Keywords: ожиріння; підлітки; варіабельність серцевого ритму; технологія фізичної реабілітації; obesity; teenage; heart rate variability; physical rehabilitation technology