Застосування індивідуального підходу на уроках я досліджую світ в спеціальних закладах освіти - Собчук, Марина Анатоліївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У магістерській роботі розкривається проблема індивідуального підходу у навчанні дітей з особливими освітніми потребами. Спеціально організований процес має на меті максимально розвинути індивідуально-типологічні особливості вихованців завдяки їх неперервному вивченню та побудові на цій основі системи індивідуалізованих задач. Відповідно до пізнавальних можливостей кожного варіюється мета, форми, методи, темп навчання, а також кількість та складність виконуваних завдань. Звертається увага на науково-методичні підходи щодо формування уявлень про навколишній світ у здобувачів початкової освіти з порушеннями інтелектуального розвитку. У роботі теоретично обґрунтовано та експериментально перевірено зміст, умови та способи застосування індивідуального підходу у навчанні природознавства здобувачів початкової освіти із порушеннями інтелектуального розвитку. Методи дослідження та їх результати, які представлені в роботі, можуть використовувати у своїй практиці психологи, педагоги-дефектологи, вихователі, працівники ІРЦ, педагоги НРЦ, асистенти вчителів в інклюзивних класах, батьки в яких виховуються діти з особливостями розвитку.
Keywords: індивідуальний підхід; диференціація