Шляхи становлення вітчизняної системи підготовки магістрів із фізичної терапії в рамках проекту REHAB - Лазарєва, Олена; Жарова, Ірина; Кравчук, Людмила; Кормільцев, Володимир; Баннікова, Римма; Гаврелюк, Світлана; Lazarova, Olena; Zharova, Irina; Kravchuk, Lyudmila; Kormiltsev, Volodimir; Bannikova, Rymma; Gavreliuk, Svitlana (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Виходячи з пріоритетних напрямів державної політики України в галузі реформування охорони здоров’я, ми провели аналіз системи підготовки магістрів із фізичної терапії. Методи дослідження – аналіз й уза-гальнення досвіду підготовки фахівців із фізичної терапії в країнах Євросоюзу та нової освітньо-професійної програми й навчального плану для другого (магістерського) рівня вищої освіти за спеціалізацією 227.1 «Фізична Молодіжний науковий вісник (2019)… 19 терапія» кафедри фізичної терапії та ерготерапії НУФВСУ. Дослідження дало змогу виявити низку проблем-них питань невідповідності програм професійної підготовки фізичних терапевтів в Україні вимогам Всесвіт-ньої конфедерації фізичної терапії Європейського простору (ER-WCPT). Новий міжнародний освітнїй проект «Інноваційна реабілітаційна освіта – впровадження нових магістерських програм в Україні» (REHAB), який утілюється, надає можливість підвищити професійний потенціал викладачів університету; створити нові ресурси для викладання/навчання/оцінювання; спеціальну освітню інфраструктуру, необхідну для реалізації нової національної професійної програми з фізичної терапії. Проведено аналіз освітніх програм і вивчено досвід формування загальних і фахових компетентностей у рамках категорій знань та розуміння, навичок і здібно-стей, судження та підходу в освіті фізичних терапевтів у країнах Європейського Союзу. Розробка та впрова-дження нових (пілотних) освітніх магістерських програм із фізичної терапії сприятимуть підготовці в Ук-раїні високопрофесійних фахівців із фізичної терапії за європейськими стандартами.Based on the priority directions of the state policy of Ukraine in the field of healthcare reform, an analysis of training system for master’s in physical therapy is carried out. Research methods – analysis and generalization of experience for training specialists in physical therapy in EU countries and the new educational, professional program and curriculum for the second (master) level of higher education in specialty 227.1 «Physical Therapy» Physical Therapy and Occupational Therapy Department of NUUPES. The study revealed a number of problematic issues in the discrepancy between the training programs of physical therapists in Ukraine and the requirements of the World Confederation of Physical Therapy in the European Space (ER-WCPT). The new international educational project «Innovative rehabilitation education – the introduction of new master’s programs in Ukraine» (REHAB), which is being implemented, provides the opportunity to: increase the professional capacity of university professors; creation of new resources for teaching / learning / assessment; creation of a special educational infrastructure necessary for the implementation of the new national vocational program in physical therapy. An analysis of educational programs was conducted and the experience of forming general and professional competences within the categories of knowledge and understanding, skills and abilities, judgments and approaches in the education of physical therapists in the European Union countries was studied. The development and implementation of new (pilot) educational master’s programs in physical therapy contribute to the training in Ukraine of highly qualified specialists in physical therapy according to European standards
Formation Ways of the Domestic Training System for Master’s in Physical Therapy in the Framework of the REHAB Project
Keywords: магістерський рівень освіти; освітньо-професійна програма; фізична терапія; master’s level of education; physical therapy; educational and professional program