Юрій Федькович як суб’єкт і об’єкт міфотворчості - Ковалець, Лідія Михайлівна; Kovalets, Lidiya (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
Мова йде про спроби Ю. Федьковича в ранній період діяльності оприявнити свій ідеал «Я» через міфологізацію власної історії з тим, щоб зробити її більш демократичною. Крім того, розглядаються окремі пізніші намагання науковців створити нові міфи про цього письменника аж до його казенно-догматичної моделі. Останнє цілком уписувалося в ідеологічну стратегію тоталітарної держави. Kovalets Lidiya. Yuriy Fed’kovych as the subject and object of myth-making. The article deals with Y. Fed’kovych’s attempts to uncover his ideal “Ego” through the mythologizing of his own history to make it more democratic in the early period of the activity. Besides that, some later attempts made by scholars to make the new myths about this writer up to his official and dogmatic model are considered. The last one was completely fitted into the ideological strategy of a totalitarian state.
Yuriy Fed’kovych as the subject and object of myth-making
Keywords: Юрій Федькович; міфотворчість; психологічні чинники; політика тоталітарної системи; уніфікація творчої особистості; Yuriy Fed’kovych; myth-making; psychological factors; totalitarian system politics; unification of creative personality