Облік і аналіз основних засобів підприємства : методика та організація - Ільїн, Валентин Ігорович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена комплексному дослідженню теоретичних, методичних і практичних аспектів обліку та аналізу основних засобів підприємства. Особливу увагу приділено значенню обліку основних засобів як основи ефективного управління ресурсами підприємства, забезпечення їх збереження, раціонального використання та підвищення результативності господарської діяльності в сучасних умовах ринкової економіки. У роботі викладено теоретичні основи обліку основних засобів, визначено їх економічну сутність, класифікаційні ознаки та місце у системі бухгалтерського обліку підприємства. Проаналізовано нормативно-правову базу регулювання обліку основних засобів, окреслено особливості сучасних методів документування та організації облікових процедур на підприємствах різних форм власності. Досліджено методологічні підходи до оцінки основних засобів, порядку нарахування амортизації, проведення переоцінки та відображення операцій вибуття. Окрему увагу приділено ролі аналізу основних засобів у системі управлінських рішень, зокрема в частині планування оновлення активів, інвестицій у модернізацію та забезпечення фінансової стійкості підприємства. Виявлено основні проблеми, що виникають у процесі обліку та аналізу основних засобів, та їх вплив на достовірність фінансової інформації. Запропоновано шляхи удосконалення організації обліку та аналізу основних засобів, спрямовані на підвищення точності та ефективності управлінських процесів, покращення контролю за їх використанням, а також адаптацію до сучасних вимог міжнародних стандартів бухгалтерського обліку. Розроблено рекомендації стосовно автоматизації процесів обліку основних засобів, оптимізації облікових процедур та підвищення інформаційної прозорості для внутрішніх і зовнішніх користувачів
Keywords: основні засоби; облік; аналіз; амортизація; переоцінка; управління ресурсами; бізнес; законодавчі вимоги; ефективність; автоматизація; міжнародні стандарти