Цифровізація архівної справи в Україні - Найко, Андрій Леонтійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У сучасних умовах цифрової трансформації України архівні установи поступово переходять від традиційних методів зберігання документів до застосування новітніх технологій, що значно полегшує роботу з великими масивами даних, а також робить архівну інформацію більш доступною та зручною для використання. У цьому контексті автоматизація архівної справи є важливим етапом у розвитку інформаційного суспільства, оскільки вона сприяє ефективному збереженню, обробці та доступу до документальних матеріалів, що містять цінну інформацію з історії та культури. Автоматизація архівної справи охоплює широкий спектр процесів, включаючи електронний документообіг, цифрове збереження даних, впровадження програмного забезпечення для управління архівними фондами, оцифрування паперових носіїв та створення відкритих онлайн-доступів до документів. Ці заходи сприяють покращенню якості архівного обслуговування, зменшенню ризику втрати важливих джерел та оптимізації роботи архівістів. Значення автоматизації архівної справи полягає не лише в підвищенні ефективності управління документами, а й у забезпеченні довготривалого збереження національної спадщини. Упровадження електронних архівів, систем управління документами, цифрових сховищ та інноваційних методів обробки інформації дозволяє не лише покращити збереження архівних матеріалів, а й забезпечити відкритий доступ до них для науковців, дослідників, здобувачів освіти, громадськості та державних установ. Зокрема, завдяки онлайн-платформам архівні матеріали можуть бути використані для вивчення історії, права, культури, що значно розширює можливості їхнього застосування. Однак процес автоматизації архівної справи в Україні стикається з низкою викликів, серед яких недостатнє фінансування, потреба у кваліфікованих спеціалістах, необхідність створення єдиних стандартів цифрового зберігання та захисту інформації. Також актуальною є проблема довготривалого збереження цифрових архівів, адже технології швидко змінюються, і необхідно забезпечити можливість доступу до електронних документів навіть через десятиліття. Важливою проблемою є також збереження архівних матеріалів в умовах військових конфліктів та інших надзвичайних ситуацій. Пошкодження або втрата архівів призводить до непоправних втрат для національної пам'яті та культурної спадщини. Тому необхідно розробляти та впроваджувати стратегії захисту та евакуації цінних документів, а також створювати резервні цифрові копії, які можуть бути збережені в безпечних місцях. Незважаючи на ці труднощі, поступове впровадження інноваційних технологій сприяє модернізації архівної сфери та її інтеграції у світовий інформаційний простір. Успішний досвід багатьох країн свідчить, що комплексний підхід до цифровізації архівів дозволяє значно підвищити ефективність їхньої роботи. Тому дослідження автоматизації архівної справи в Україні є надзвичайно актуальним, адже воно допомагає визначити шляхи вдосконалення архівного менеджменту, підвищення доступності документів та забезпечення їхнього ефективного використання у майбутньому.
Keywords: архівна справа; автоматизація архівної справи; цифрові архіви; архівна інформація; електронний архів; цифровізація архівної сфери