Одержання та фізичні властивості монокристалів Tl3РbГ5(Г- Сl, Вr, І) - Федонюк, Анатолій Ананійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 1998)
Дисертацію присвячено дослідженню монокристалів пентагалогенплюмбатів талію. Удосконалено технологію вирощування монокристалів Тl3РbГ5. Визначено структури сполук Тl3РbCl5, Тl3РbBr5, і вперше досліджена кристалічна структура монокристалів Тl3РbI5. Показано, що в сполуках переважає іонний тип зв'язку. Встановлено оптичну ширину забороненої зони пентагалогенплюмбатів талію, виявлено широкі спектральні області пропускання світла. Показано, що за домішкове поглинання біля краю фундаментального поглинання відповідальні вакансії галогена (аналоги F-центрів в лужно-галоїдних кристалах). Встановлено основні параметри цих центрів: енергетичне положення, коефіцієнт поглинання світла, обумовлений їх збудженням, енергія активації відпалу. Велика променева стійкість та значний квантовий вихід рентгено-люмінесценції в сполуках Тl3РbГ5 дає змогу рекомендувати їх до практичного використання.
Keywords: монокристал; структура; пентагалогенплюмбат талію; коефіцієнт поглинання; люмінесценція; 535.3+548.7+658.512