Роздуми про оборону України й руського народу в літературній спадщині Яна Щасного Гербурта - Цебенко, Олег; Tsebenko, Oleg (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У статті йдеться про польсько-турецьке протистояння на рубежі XVI–XVII ст. на південно-східних кордонах Речі Посполитої, у яке було втягнуто українські землі. У цьому аспекті викликає зацікавлення концепція передмур’я українських теренів, яка набирала тоді популярності в Речі Посполитій. Важливе значення мало обговорення ролі запорізького козацтва в системі оборони Речі Посполитої. Акцентовано увагу на поглядах польських публіцистів початку XVII ст. щодо незахищеності південно-східного кордону Корони Польської, реформування польського війська, посилення військової дисципліни та ін. Проаналізовано численні твори Яна Щасного Гербурта, у яких він висловлює думки щодо оборони України й руського народу. Ян Щасний першим серед співвітчизників висловив думку, що без запорізького козацтва неможливо організувати надійну оборону українських земель Речі Посполитої. In the article is considered the Polish-Turkish conflict at the turn of XVI–XVII century in the south-eastern borders of Poland, in which were involved the Ukrainian land. In this aspect, the concept of interest causes rampart of Ukrainian territories, which is gaining popularity at the time of the Commonwealth. The importance took discuss the role of Zaporizhzhya Cossacks in the defense system of the Commonwealth. The attention is focused on the views of Polish journalists early XVII century insecurity on the south-eastern border of the Polish Crown, the Polish army reform, strengthening military discipline and so on. Analyzed numerous works of Jan Schasnoho Herburta in which he expresses his opinion on the defense of Ukraine and the Russian people. Jan Schasnyy was the first among his countrymen, who expressed the view that without Zaporizhzhya Cossacks impossible to organize a reliable defense of the Ukrainian lands of Poland.
Reflections on the Defense of Ukraine and the Russian People in the Literary Heritage of Jan Schasnoho Herburta
Keywords: польсько-турецьке протистояння; оборона українських земель; концепція передмур’я; публіцистичні твори; запорізькі козаки; реорганізація війська; Polish-Turkish confrontation; defense of the Ukrainian lands; the concept of the rampart; journalistic works; Zaporozhye Cossacks; reorganization of troops