Проєкт відкриття кавʼярні в українському стилі у місті Антверпен (Королівство Бельгія) - Демчук, Марія Сергіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Випускну кваліфікаційну роботу виконано з метою розробки комплексного інвестиційного бізнес-проєкту відкриття етнічної кав’ярні «Leleka» у центральній частині міста Антверпен. Заклад поєднує формат «specialty coffee-shop» із українською культурною складовою та орієнтований на місцевих мешканців середнього класу, студентську та туристичну аудиторії, а також українську діаспору. У роботі розглянуто теоретико-методологічні засади бізнес-планування в ресторанній сфері, проведено аналіз ринку громадського харчування Бельгії та конкурентного середовища в Антверпені, сформовано концепцію кав’ярні з унікальною символікою й українськими національними стравами й десертами. Детально опрацьовано розділи: організаційно-правові аспекти реєстрації бізнесу та оподаткування, виробничий план із зонуванням приміщень і вибором обладнання, маркетинговий план із рекламними кампаніями до та після відкриття, фінансовий план із розрахунками інвестицій, виручки, витрат і терміном окупності, а також оцінка ризиків і шляхи їхньої мінімізації. Запропонований бізнес-проєкт опирається на обґрунтованих економічних та маркетингових розрахунках і може зацікавити потенційних інвесторів завдяки прогнозованій рентабельності, культурній привабливості концепції та зростаючому попиту на якісну каву і нові формати відпочинку в Антверпені.
Keywords: кав’ярня «Leleka»; бізнес-проєкт; specialty coffee; інвестиції