Застосування самоконтролю для визначення функціонального стану кваліфікованих легкоатлетів у тренувальному процесі - Свищ, Я.; Воронін, Д.; Сибіль, М.; Svysch, Y.; Voronin, D.; Sybil, M. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2012)
Робота присвячена використанню самоконтролю в процесі тренування кваліфікованих легкоатлетів, а саме: добору параметрів самоконтролю, їх використанню та формуванню щоденника самоконтролю кваліфікованого легкоатлета. За результатами роботи визначено, що основною формою самоконтролю в навчально-тренувальному процесі кваліфікованих легкоатлетів є щоденник самоконтролю. Він надає змогу спортсмену щоденного моніторингу за своїм організмом на основі об’єктивних і суб’єктивних даних, таких як об’єм та інтенсивність фізичного навантаження (м, кг, сек, кількість серій, повторень, інтервал і характер відпочин¬ку), медико-біологічні показники (ЧСС, АТ, ЧД, ЖІ, ЖЄЛ, об’єм грудної клітки, станова й кистьова динамометрія, міотнометрія), функціональні проби; самопочуття, апетит, сон, бажання тренуватися, відчуття втоми. . This work considers use of self-checking in the course of training of the qualified athletes, choice of parameters of self-checking and their use, formation of a diary of self-checking of the qualified track and field athlete. According to result of work, the main form of self-control in educational-training process of skilled athletes is a diary of self-control. It gives to sportsman possibility for organism daily monitoring on the basis of objective and subjective information, such as: quantity and intensity of the physical training ( m, kg, sec, number of series, number of exercises, time and characteristics), medicine-biological indexes, functional tests; feel, appetite, sleep, desire to practice, feeling of fatigue.
Self-Checking of a Functional Condition in Training Process of the Qualified Track and Field Athletes
Keywords: легкоатлет; самоконтроль; щоденник; параметри; track and field athlete; self-checking; diary; parameters