Передумови формування та реалізації логістичних процесів у системі розподілу енергетичних ресурсів в Україні у довоєнний, воєнний та післявоєнний періоди - Павлова, Олена Миколаївна; Тоцька, Олеся Леонтіївна; Бортник, Антон Володимирович; Бурцев, Олександр Володимирович; Братченко, Олександр Олександрович; Шевченок, Віталій Ігорович (Державний біотехнологічний університет, 2025)
Логістика енергетичних ресурсів є вирішальним фактором забезпечення стабільного функціонування економіки та енергетичної безпеки країни. Події останніх років, зокрема військова агресія проти України, суттєво вплинули на всі аспекти життя країни, включаючи систему розподілу енергії. Розуміння передумов формування та впровадження логістичних процесів у різні періоди є важливим для розробки ефективних стратегій майбутнього енергетичного сектору. Метою цього дослідження є проведення комплексного аналізу умов та характеристик логістики енергетичних ресурсів в Україні у довоєнний, воєнний та повоєнний періоди. Дослідження зосереджено на виявленні ключових факторів впливу, оцінці ефективності механізмів адаптації та визначенні перспективних напрямків розвитку енергетичної логістики під час відновлення країни. Військові дії призвели до значних змін в енергетичній логістиці, включаючи різке скорочення обсягів вантажних перевезень, зміну маршруту логістичних шляхів та зростання вартості логістичних послуг. Основними викликами стали руйнування частини енергетичної інфраструктури, зміни в моделях споживання енергії та необхідність швидкого відновлення критично важливих об'єктів. Післявоєнна реконструкція та модернізація інфраструктури вимагатимуть комплексного оновлення з використанням сучасних технологій. Очікується, що декарбонізація, децентралізація та цифровізація стануть ключовими факторами, що рухатимуть енергетичний сектор у найближчі роки. Ці тенденції безпосередньо впливатимуть на логістичні процеси в енергетичній сфері, вимагаючи впровадження нових технологій та підходів до управління потоками енергії. Особливу увагу слід приділити впровадженню інноваційних мережевих технологій для оптимізації розподілу та споживання енергії, а також розвитку зеленої енергетики та її допоміжної логістичної інфраструктури. Еволюція логістичних процесів в системі розподілу енергії України в повоєнний період відкриває численні можливості. До них належать впровадження інноваційних технологій для підвищення ефективності та надійності постачання, розвиток зеленої енергетики, зміцнення енергетичної безпеки шляхом диверсифікації джерел та маршрутів постачання, а також інтеграція в європейську енергетичну систему, яка пропонує нові можливості для транзиту та експорту енергії. Критичним аспектом буде розвиток гнучких та адаптивних логістичних систем, здатних швидко реагувати на коливання ринку та надзвичайні ситуації. Це підвищить стійкість енергетичної системи України та забезпечить її довгострокову ефективну роботу.
Keywords: логістика енергоресурсів; енергетична безпека; воєнний конфлікт; відновлення інфраструктури; інновації в енергетиці; смарт-грід; зелена енергетика; L94; R41; Q42; O33; 621.311.2:338.47