Традиції західноєвропейського вагантизму у творчості українських мандрівних дяків - Семенюк, Лариса; Semeniuk, Larysa (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2008)
Феномен українських мандрівних дяків розглядається у контексті явища європейського вагантизму. Вказані спільні типологічні риси творчості українських школярів і студентів та їхніх західних попередників. Ідеться про розвиток середньовічних літературних традицій у творчості мандрівних поетів XVII–XVIII ст. The phenomenon of the Ukrainian traveling scribes is examined in the context of European vahantism phenomenon. The general typological features of works of the Ukrainian schoolchildren and students and their western predecessors are indicated. The matter concerns the development of medieval literary traditions in works of traveling poets of the XVII–XVIII centuries.
Traditions of west European vagantism in works of the Ukrainian traveling scribes
Keywords: вагантизм; vagantism; ваганти; vagants; голіарди; goliards; мандрівні дяки; traveling scribes; пародія; parody; бурлескно-травестійний вірш; amphigorytravesty poem; сатира; satire; любовний вірш; love poem