Фізична культура для дітей у дошкільному закладі - Валецький, Юрій; Valetskiy, Yuriy (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Фізична культура є одним із засобів фізичного виховання дітей раннього й дошкільного віку. В умовах дошкільного закладу для дітей перших трьох років життя фізична культура передбачає різні форми рухової активності (рухи під час неспання, рухові ігри та спортивні розваги, рухи під час музичних занять, зарядка, спеціальні заняття гімнастикою з елементами масажу) та систему за гартувальних засобів. У дітей раннього віку рухи є органічною потребою дитини. Тому, чим менший вік, тим важче пригнітити рухову активність, рух сприяє пізнанню довкілля. Чим менше дитина рухається, тим більше вона відстає в нервово-психічному розвитку. Нервово-м’язовий апарат дитини до 3,5 років якісно відрізняється від такого в дорослих та навіть у дітей старшого віку: для дитини раннього віку характерна морфологічна незрілість нервових і м’язових структур. Тому діти раннього віку не можуть витримати тривалих статистичних навантажень (положень, які вимагають тривалого скорочення м’язів, наприклад сидіти або стояти в одній і тій самій позі). До фізичної культури для дітей трьох-семи років входять ранкова гімнастика, фізкультурні заняття, рухові ігри, спортивні розваги. Ранкова гімнастика має велике виховне й оздоровче значення. Систематичне заняття ранковою гімнастикою сприяє розвитку в дітей дошкільного віку правильної постави, тренує та посилює діяльність усіх органів і систем (серцево-судинної, дихальної, нервової та ін.), готує організм дитини до тих навантажень, які їй потрібні протягом дня. Фізкультурні заняття – це форма навчальних занять. У кожній віковій групі дошкільнят розв’язуються відповідні програмні завдання оволодіння навичками основних рухів: ходьба, стрибки в довжину, висоту, кидання в ціль, лазіння. Рухові ігри сприяють розвитку моторики й рухових навичок, позитивно впливають на фізичний і нервово-психічний розвиток, здоров’я дитини. Перебування дітей на прогулянці дає змогу використати такі засоби фізичного виховання, як спортивні розваги: їзда на велосипедах, санчатах, ходьба на лижах, катання на ковзанах, гра в городки. Під час систематичного заняття плаванням у дітей формується правильна постава, удосконалюються основні рухи. Physical culture is one of means of physical education of children of early and pre-school age. Under conditions of a pre-school establishment for children of first three years of their lives foresees different forms of motor activity (moving while wakefulness, active games and sports recreations, moving while music classes, physical exercises, special gymnastics classes with elements of massage and system of tempering measures). For children of early age moving is an organic need, the younger a child is the harder it is to his to suppress his motor activity. Moving helps in discovering the surrounding world. The less a child moves the more he legs behind in his neurologic-and-behavioral development. Neuromuscular system of a children till the age pf 3,5 differs from the one an adult has and children of older age. Children of early age can’t bear long static loads (poses that need lasting muscle contraction, for example — to sit or stand in the same pose). Physical culture for children nage 3–7 includes morning exercises, physical culture classes, active games, sports entertainment. Morning exercises have an educational and health-improving role. Systematic practicing of morning exercises helps in development of right posture among preschoolers, trains and strengthens work of all organs and systems (cardiovascular, respiratory, nervous, etc.), prepare child’s organism to loads that he is going to go through during a day. Physical exercises classes is a form of educational classes. In each age group of preschoolers some definite program tasks are solved, like mastring of motor skills, walking, long jumps, high jumps, throwing into a target, climbing, etc. Acting games help in motor functions development, positively influence physical and neuropsychic development. Spending time in the open air by children lets apply such means of physical education as sports entertainments: sledging, skiing, skating, riding a bike, etc, Systematic practicing of swimming helps in forming a right posture, perfecting of main moves.
Physical Culture for Children in Pre-School Establishments
Keywords: ранкова гімнастика; фізкультурні заняття; рухові ігри; спортивні розваги; ходіння на лижах; катання на ковзанах; їзда на велосипеді; плавання; загартування; morning exercises; physical culture classes; active games; sports entertainment; skiing; skating; riding a bike; swimming; tempering