Творчі ігри як засіб розвитку комунікативних навичок у дітей з порушенням мовленнєвого розвитку - Курилко, Аліна Володимирівна (My University, 2025)
У магістерській роботі досліджено особливості формування розвитку комунікативних навичок у дітей із порушенням мовленнєвого розвитку. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю вивчення закономірностей мовленнєвого розвитку дітей, що визначає їх соціалізацію, інтелектуальний розвиток, вміння контактувати з оточуючими. У першому розділі розглянуто особливості розвитку комунікативних функцій у дітей з порушення мовленнєвого розвитку, здійснено аналіз ефективності творчої гри в науково-педагогічній літературі. Встановлено також особливості комунікативного розвитку дітей засобами творчої гри. Другий розділ присвячено емпіричному дослідженню окресленої проблеми. Для цього диференційовано пʼять підгруп за рівнями прояву комунікативних функцій дітей порушенням мовленнєвого розвитку, розроблено програму розвивальних ігор та вправ. Було здійснено експериментальну перевірку їх сформованості. Із метою аналізу доцільності укладеної системи завдань проведено аналіз динаміки розвитку комунікації дітей із порушенням мовленнєвого розвитку .
Keywords: комунікація; корекційно-розвитковий процес; творчі ігри; порушення мовленнєвого розвитку; освітній процес