Ментальний архетип «лицаря-захисника» у хоровій творчості Лисенка - Драганчук, Вікторія Миколаївна; Drahanchuk, Viktoriia M. (Львівська національна музична академія ім. М. Лисенка, 2013)
У статті здійснено спробу цілісного осмислення ментального архетипу “лицаря-захисника” у хоровій творчості М. Лисенка на прикладі кантат у контексті дослідження основних складових українського національного характеру. Стверджується, що у кантатах М. Лисенка послідовно втілюються різні ґрані лицарського архетипу у символіці двох органічних іпостасей “лицаря-захисника” - це вольовий ментальний первінь Героя-кшатрія з ментальними ґранями Борця і Переможця та кордоцентричний первінь Філософа-брахмана. / The attempt of integral comprehension of mental “knight-defender” archetype in choral work by M. Lysenko on the example of cantatas in the context of research of basic constituents of Ukrainian national character is comes true in the article. An author asserts that different verges of knight’s archetype in the symbolic of two organic hypostasis of “knight-defender” such as volitional mental basis of Hero-Kshatry with the mental verges of Fighter and Winner and cardiocentristic basis of Philosopher-Brahmin are consistently incarnated in the cantatas by M. Lysenko.
Mental “knight-defender” archetype in choral work by Mykola Lysenko
Keywords: хорова творчість; кантата; ментальний архетип “лицаря-захисника”; вольовий ментальний первінь; кордоцентричний ментальний первінь; національний характер; choral work; cantata; mental “knight-defender” archetype; volitional mental basis; cardiocentristic mental basis; national character