Український національно-визвольний рух на Волині у 1941 р. – середині 1950 –х рр. (на матеріалах Камінь-Каширського району - Пінчук, Людмила Вікторівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Запропонована дисертація є першим цілісним дослідженням визвольної боротьби українського народу в роки Другої світової війни та повоєнний період у межах зазначеного району. На сьогодні історичні дослідження дедалі частіше привертають увагу науковців, а їх важливість посилюється наявністю історичних прогалин на локальному рівні. Недостатня оцінка результатів визвольної боротьби українського народу та низька комунікація з населенням стали суттєвим підґрунтям для російської агресії у ХХІ ст. Об’єктивна оцінка проблем, пов’язаних із розгортанням та результатами визвольної боротьби в попередні століття, посилить стійкість національної позиції та збільшить кількість національно-свідомого населення. У цьому дослідженні проаналізовано стан наукового вивчення вказаної проблеми. Виокремлено три групи історіографічних праць – радянську, вітчизняну й зарубіжну
Keywords: український національно-визвольний рух; Організація українських націоналістів; Українська повстанська армія; Камінь-Каширський район; Волинська область; 94(477.82)«1941/1950»:323.269.3(043.5)