Динаміка показників фізичної підготовленості дітей молодшого шкільного віку - Голуб, Віктор; Слюсарчук, Віктор; Кравчук, Ярослав; Golub, Victor; Slyusarchuk, Victor; Kravchuk, Yaroslav (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2014)
У цьому дослідженні розглянуто вікові особливості розвитку фізичних здібностей молодших школярів, які дали змогу визначити одну з важливих закономірностей: здібності розвиваються гетерохронно, а в їх розвитку існують періоди активного зростання темпів розвитку. Обґрунтовано закономірності вікового розвитку фізичних здібностей та сенситивні періоди, які є основою для спрямувальних педагогічних впливів. Проведенио аналіз не тільки абсолютних показників, але й темпів щорічного розвитку фізичних здібностей молодших школярів. Аналіз вікової динаміки показників фізичної підготовленості дітей восьми й дев’яти років свідчить про те, що в дев’ять років показники фізичної підготовленості оцінюються вище, ніжу вісім, як у хлопців, так і в дівчат. This study also considers the age peculiarities of the development of physical abilities of younger students, which allowed us to determine one of the important laws: the ability to develop heterochronically, and in their development there are periods of active growth pace of development. Patterns of age-related development of physical abilities and sensitive periods, were based, which are the basis for directing educational impacts. The analysis not only of absolute figures, but also the rate of the annual development of physical abilities of younger students is conducted. Analysis of the age dynamics of indexes of physical preparedness of children of 8 and 9 years suggests that at the age of 9 indicators of physical fitness are assessed higher than at the age of 8 years, both guys and girls.
Dynamics of Indexes of Physical Preparedness of Children of Primary School Age
Keywords: фізична підготовленість; фізичні здібності; темпи розвитку; сенситивні періоди; physical fitness; physical ability; pace of development and sensitive periods