Формування системи управління прибутковістю експортоорієнтованих підприємств - Хомюк, Наталія Леонідівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Обгрунтовано формуванню системи управління прибутковістю експортоорієнтованих підприємств в умовах глобалізації та зростання конкуренції на міжнародних ринках. Проаналізовано основні виклики, з якими стикаються підприємства, зокрема валютні ризики, політичну нестабільність, тарифні бар’єри, а також вплив зовнішньоекономічного середовища на фінансові результати. Запропоновано багатокомпонентний підхід до управління прибутковістю, який включає: аналіз доходів і витрат, розрахунок маржинального доходу, управління ціноутворенням, оцінку ризиків, прогнозування ринкових умов. Особливу увагу приділено методам мінімізації ризиків, таким як хеджування валютних ризиків, страхування експортних контрактів та диверсифікація ринків збуту. Акцентовано увагу на важливості гнучкості управлінських стратегій для адаптації до змін у зовнішньому середовищі. Відзначено, що ефективне управління прибутковістю зменшує витрати, підвищує якість продукції, розширює ринки збуту та забезпечує довгострокову конкурентоспроможність.
Keywords: управління прибутковістю; експортоорієнтовані підприємства