Формування системи інформаційно-аналітичних установ в Україні - Ливак, Михайло В’ячеславович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У кваліфікаційній роботі здійснено комплексний аналіз процесу формування, становлення та розвитку системи інформаційно-аналітичних установ в Україні в умовах трансформації державного управління, цифровізації та воєнних викликів. Розкрито теоретико-методологічні засади інформаційно-аналітичної діяльності, визначено її сутність, функції та класифікаційні підходи. Проаналізовано історичну еволюцію інформаційно-аналітичних структур та нормативно-правові засади функціонування інформаційно-аналітичної сфери. У роботі обґрунтовано основні передумови виникнення інформаційно-аналітичної сфери в Україні після проголошення незалежності, здійснено періодизацію етапів формування сучасної української системи інформаційно-аналітичних установ. Окрему увагу приділено аналізу діяльності державних інституцій аналітичного спрямування (архівної служби, Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського, органів державної статистики, державних реєстрів, аналітичних підрозділів органів влади), а також недержавних та комерційних аналітичних центрів, think-tanks і дослідницьких організацій. Значну увагу зосереджено на ролі інформаційних технологій у діяльності інформаційно-аналітичних установ, зокрема використанні цифрових платформ, великих даних, OSINT-аналітики, геоінформаційних систем і технологій штучного інтелекту. Визначено основні проблеми, тенденції та перспективи розвитку інформаційно-аналітичних установ в Україні в умовах війни, глобальних інформаційних загроз і євроінтеграційних процесів. Практичне значення одержаних результатів полягає в можливості їх використання у процесі формування державної політики у сфері інформаційно-аналітичного забезпечення, цифровізації, інформаційної та кібербезпеки, у діяльності органів державної влади, недержавних аналітичних центрів, а також у навчальному процесі закладів вищої освіти.
Keywords: інформаційно-аналітична діяльність; інформаційно-аналітичні установи; державне управління; аналітичні центри; think-tanks; цифровізація; OSINT-аналітика; інформаційна безпека; штучний інтелект