Приховані семантико-синтаксичні відношення в системі складносурядних речень сучасної української мови: лінгвістичний та лінгводидактичний аспекти - Межов, Олександр Григорович (Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського, 2024)
У статті здійснено комплексне дослідження прихованих семантико-синтаксичних відношень у системі складносурядних речень сучасної української мови; встановлено дериваційні зв’язки й синонімічні відношення між складносурядними та складнопідрядними конструкціями; запропоновано критерії виявлення прихованих змістових відношень на рівні складносурядного речення, що сприятиме належному декодуванню закладеної в ньому інформації з боку адресата та здійсненню синтаксичного аналізу на заняттях з української мови в закладах освіти.
Keywords: приховані семантико-синтаксичні відношення; сучасна українська мова; складносурядні речення; складнопідрядні речення; сполучники; синонімічні відношення; дериваційні зв’язки; 811.161.2’367.335