Болота Волинської області, особливості поширення, ресурси, ландшафтне й біотичне різноманіття - Ільїна, Ольга Вікторівна; Ільїн, Леонід Володимирович (Baltija Publishing, 2025)
Здійснений аналіз боліт і заболочених ділянок Волинської області України. Зʼясовані найважливіші чинники і процеси, які визначають особливості формування, поширення й функціонування болотних геоеомплексів регіону (будова надр, рельєф, клімат, поверхневі води). Виявлені особливості боліт у розрізі ландшафтних районів для Волинського Полісся (Верхньоприпʼятський, Шацький, Любомль-Ковельський, Маневицький, Турійський, Цуманський, Колківський ландшафтні райони) та Волинської височини (Луцький, Іваничівський, Горохівський ландшафтні райони). Заболоченість Волинського Полісся у межах області сягає до 11 %, заторфованість 7,32 %, для Волинського Лісостепу – 1,51 % і 1,32 % відповідно. На території Волинської області болота й заболочені ділянки займають 113479 га, заболоченість становить 5,63 %.
Keywords: болота; болотний фонд; ресурси; біотичне різноманіття; Волинська область