Історична географія - Каліщук, Оксана Миколаївна; Kalishchuk, Oksana M. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
Метою дисципліни є ознайомлення студентів-першокурсників зі спеціальною галуззю історичної науки, що досліджує взаємодію природи та людини, вплив географічного середовища на розвиток людського суспільства, використання людиною природи у своїй діяльності впродовж всієї її історії; дати студентам знання про просторову сторону історичного процесу і пов’язати їх з певними територіями, а також вивчити географію історичного минулого людства в різні хронологічні періоди його існування. В основу курсу покладено проблеми історичної географії, пов’язані з основними курсами та розділами світової та вітчизняної історії. Питання, винесені на заняття, повинні допомагати студентам зрозуміти поняття простору в житті суспільства. Практичні заняття мають на меті ознайомити студентів з наявними мапами, атласами, альбомами тощо.
Keywords: джерела історичної географії; історична карта; природно-географічний фактор в історії