Галузева особливість функціонування ринків ІТ- послуг в Україні - Павлов, Костянтин Володимирович; Наумчук, Вадим Валентинович; Шмаровоз, Олена Василівна; Пінчук, Артем Павлович (Видавничий дім "Інтернаука", 2024)
Вступ. У сучасному світі інформаційні технології (ІТ) пронизали всі сфери життя, ставши рушієм розвитку та інновацій. Ринок ІТ-послуг динамічно зростає, відкриваючи нові можливості для бізнесу. Проте, його функціонування має певні особливості, пов'язані з швидкими темпами технологічного прогресу, жорсткою конкуренцією та специфічними потребами клієнтів. Мета. Метою статті є дослідження галузеві особливості ринків ІТпослуг в Україні та світі, аналізує тенденції їх розвитку та пропонує рекомендації для компаній, що прагнуть досягти успіху в цій сфері. Стрімкий розвиток технологій, таких як штучний інтелект, машинне навчання, Інтернет речей, хмарні обчислення та блокчейн, трансформує ринок ІТ-послуг. Зростає попит на кібербезпеку та захист даних у зв'язку з поширенням кіберзагроз. Матеріали і методи. Акцентується увага на персоналізації та зручному користувацькому досвіді. Збільшується значення гнучких моделей роботи, таких як фріланс та віддалена робота. Великий потенціал розвитку завдяки наявності кваліфікованих кадрів та сприятливого інвестиційного клімату. Швидке зростання сегментів, таких як управління даними, телекомунікації, хмарні технології та фінтех. Необхідність стимулювання інновацій та впровадження європейських стандартів. Результати. Позитивний вплив об'єднання цифрового ринку України на конкуренцію, ціни та доступність послуг. Виклики, пов'язані з війною в Україні, такі як руйнування інфраструктури, втрата кадрів та нестабільність. Підтримка державою інноваційних стартапів та інкубаторів. Покращення освіти та підготовки фахівців у сфері ІТ. Стимулювання розвитку цифрової інфраструктури. Залучення інвестицій в ІТ-сектор. Гармонізація українського законодавства з європейським. Створення сприятливого бізнес-клімату для ІТ-компаній. Ринок ІТ-послуг пропонує безліч можливостей для розвитку та зростання. Компанії, які зможуть адаптуватися до мінливих умов, впроваджувати інновації та надавати якісні послуги, зможуть досягти успіху в цьому динамічному секторі. Вплив війни в Україні на ринок ІТ-послуг: Війна створила нові виклики та можливості для українських ІТ-компаній. Перспективи. З одного боку, вона призвела до втрати частини людського капіталу та руйнування інфраструктури. З іншого боку, вона стимулювала розвиток онлайн-послуг та експорт ІТ-продукції. Роль держави у розвитку ринку ІТ-послуг: Створення сприятливого інвестиційного клімату, підтримка інновацій та розвиток освіти в ІТ.
Keywords: Інформаційні технології; IT-послуги; хмарні технології; IT-ринок; IT-продукт; IT-галузі; IT-індустрія; кібер простір; 332