Олександр Козаренко -- піаніст: генеза виконавського стилю - Коменда, Ольга Іванівна; Komenda, Olha I. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2013)
Стаття розкриває умови та особливості формування піанізму Олександра Козаренка – випускника Львівського музичного училища по класу фортепіано Євгенії Агроскіної (1982) та Київської консерваторії по класу професора Всеволода Воробйова, лауреата Республіканського конкурсу імені М. Лисенка (1984), дипломанта Всеукраїнського конкурсу камерних виконавців (1986), піаніста, який активно концертує в Україні та за кордоном (Польща, Німеччина, Естонія, Словаччина, Македонія, Росія), як соліст та ансамбліст. Відзначено та обґрунтовано природу таких особливостей піанізму Олександра Козаренка як національна зорієнтованість репертуару, пріоритет концертного жанру і концертно-віртуозного стилю, первинність інтуїтивно-емоційного ставлення до творчого процесу, театралізація виконання та полімелодичне трактування фактури.
Keywords: національна зорієнтованість репертуару; пріоритет концертного жанру і концертно-віртуозного стилю; первинність інтуїтивно-емоційного ставлення до творчого процесу; театралізація виконання; полімелодичне трактування фактури