Соціологія безпеки - Ємельянова, Юлія Павлівна (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2020)
Проблема безпеки у сучасному світі дедалі стає глобальною проблемою самозбереження та забезпечення життєдіяльності людства. У сучасному «суспільстві ризику» об’єктивно зростає рівень загроз та небезпек, як для всього людства – екологія, пандемії, атомна енергетика, мілітаризація політики та ін., так і для населення певних регіонів з нестійкою економікою, сучасних держав зі слабкими соціальними інститутами, окремих вразливих соціальних груп. Безпека життєдіяльності людства у цілому і конкретної людини стає предметом вивчення багатьох сучасних наук, у тому числі, соціології. Об'єктивний характер потреби в безпеці стає принципом, на якому базується дослідження цього феномену новою галузевою соціології – Соціологією безпеки. Курс «Соціологія безпеки» має також на меті надання студентам знань про надзвичайно складні соціальні процеси, які розгортаються більше чверті століття в незалежній Україні. За формою і змістом їх можна позначити як трансформаційні, тобто таки, що призводять до радикальних змін у всіх сферах життя народу України, у тому числі торкаються державного устрою, типу економічних відносин, соціальної структури населення, соціальних стереотипів і ціннісних настанов, культурно-світоглядної парадигми усіх поколінь сучасного населення. За перебігом і наслідками їх можна позначити як небезпечні, тому що вони ставлять під загрозу захищеність життєво важливих інтересів людини як особистості і громадянина, цілісність суспільства, надійність традиційних соціальних інститутів і міцність держави.
Keywords: суспільство ризику; самозбереження; проблема безпеки; загрози людству