Ейдетичне споглядання у становленні культурної комунікації та соціокультурної ідентичності - Возняк, Сергій (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2018)
Проведено філософський аналіз сутності ейдетичного споглядання як фундаментального гуманітарного світовідношення, яке є механізмом взаємозв’язку культурного суб’єкта зі світом культурної реальності, способом рефлексії культурної свідомості та вищим сенсом виявлення загальнородової сутності культурного Універсуму. Зазначено, що роблеми теоретичного осмислення феномену людської культури складали один із перших предметів власне філософського пізнання, виокремлюючись із загальних світоглядно-сенсожиттєвих питань, формуючи свій власний підхід до цього роду питань – гуманітарний, котрий уже в кінці ХІХ – на початку ХХ ст. постав як антитеза природничонауковій парадигмі пізнання.
Keywords: ейдетичне споглядання; культурний суб’єкт; культурна комунікація; культурна реальність