Сучасні релігійні процеси - Борейко, Юрій Григорович; Boreiko, Yurii H. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Програма навчальної дисципліни «Сучасні релігійні процеси» складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки магістра за спеціальностями 031 «Релігієзнавство», освітньої програми «Релігієзнавство, міжконфесійні відносини» та 033 «Філософія», освітньої програми «Філософія, суспільна аналітика». Програма містить два змістових модулі: 1) Закономірності розвитку сучасних релігій світу; 2) Релігійні процеси в сучасній Україні. Предметом вивчення навчальної дисципліни є сучасний стан, закономірності і тенденції релігійної динаміки у світі та Україні. Метою викладання навчальної дисципліни є формування цілісного уявлення про розвиток релігійних процесів у сучасному суспільстві, ознайомлення студентів із закономірностями функціонування сучасних релігій, освоєння специфіки міжрелігійних відносин; розвиток національної свідомості студентів; виховання патріотичних і морально-етичних переконань, толерантного ставлення до представників різних віросповідань. Завдання курсу полягають у з’ясуванні сучасного стану і закономірностей розвитку світових релігійних процесів, здійсненні аналізу проблем функціонування релігій в сучасній Україні, осмисленні релігійного тлумачення глобальних проблем сучасності, виявленні природи міжрелігійних та міжконфесійних відносин, формуванні світоглядних орієнтирів, спрямованих на самовизначення особи в контексті сучасних релігійних процесів. Вивчення курсу «Сучасні релігійні процеси» грунтується на міжпредметних зв’язках з іншими релігієзнавчими дисциплінами, філософією, соціологією, політологією, історією.
Keywords: релігійні процеси; сучасне суспільство; глобальні проблеми; соціальна доктрина; міжконфесійний діалог; християнський екуменізм; нова релігійність; позацерковність