Пам'ятки історії в системі культурної спадщини України - Чебелюк, Світлана Василівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У роботі здійснено комплексний аналіз місця, ролі і значимості пам’яток історії в системі культурної спадщини України. На основі опрацювання наукової літератури і доступних джерел характеризується сутність поняття «пам’ятки історії», наводяться приклади наукових дискусій щодо визначення дефініції, принципів відбору і класифікації пам’яток історії. Особлива увага звертається на технології збереження історичних об’єктів культурної спадщини в Україні у ХХІ ст., наводяться конкретні приклади, виокремлюються основні проблеми і труднощі, які постали у пам’яткоохоронній справі в період розв’язаної у лютому 2022 року російським агресором повномасштабної війни. Підкреслено, що в Україні діє низка законів і нормативних актів, що регулюють охорону культурної спадщини, а вивчення і використання пам’яток історії особливо активізувалося у зв’язку з підготовкою масштабного енциклопедичного видання «Звід пам’яток історії та культури України». У кваліфікаційній роботі акцентується увага на напрямах, шляхах і формах актуалізації пам’яток історії, їх ролі у сфері культурного туризму. Сформульовані практичні рекомендації щодо активізації діяльності із збереження та використання пам’яток історії в Україні
Keywords: культура; пам’ятки історії; культурна спадщина; культурний туризм; Україна; пам’яткоохоронна діяльність; актуалізація пам’яток історії