Духовні практики у клінічній психології - Лазорко, Ольга Валеріївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Навчальна дисципліна «Духовні практики у клінічній психології» належить до циклу вибіркових дисциплін професійної підготовки магістра, вивчається у другому семестрі, формою контролю є залік. На вивчення навчальної дисципліни відведено 4 кредити (120 годин), у тому числі: 10 годин лекційних, 30 год. практичних, 72 год. самостійної роботи. Предметом вивчення навчальної дисципліни є світовий досвід використання духовних практик для розвитку та саморозвитку особистості у психологічному дискурсі в клінічних умовах. Студенти дізнаються, як духовність може впливати на психічне здоров’я і як вона може бути використана в клінічній практиці для поліпшення благополуччя пацієнтів. Силабус ґрунтується на системному підході підготовки сучасних магістрів і компетентнісному підході до визначення якості підготовки здобувачів другого рівня вищої освіти, здатних працювати відповідно до сучасних вимог. Пререквізити: Вивчення дисципліни базується на дисциплінах загального та професійного циклів підготовки попередніх років навчання: Загальна психологія; Психологія особистості; Клінічна психологія тощо. Метою викладання навчальної дисципліни «Духовні практики у клінічній психології» є формування в здобувачів освіти цілісної системи знань і вмінь в галузі психології духовних практик, а також розкриття значення духовних практик у клінічній психології як інструменту психотерапевтичної допомоги, розвитку клієнта та саморегуляції психолога. Важливою ціллю дисципліни є також трансляція загальнолюдських цінностей, деонтологічних основ професійної діяльності клінічного психолога. По закінченні курсу здобувачі освіти будуть володіти широким спектром духовник практик; вміти налагоджувати контакт із клієнтом або клієнтською групою, забезпечувати безпеку та довіру; враховувати психічний стан, особистісні якості, культурний та інтелектуальний рівень тощо при організації терапевтичної зустрічі; надавати інтерпретацію і забезпечувати вербальні зворотні зв’язки; аналізувати й використовувати в умовах клініки різноманітні духовні практики.
Keywords: етичні аспекти використання духовних практик; сучасні концепції духовного розвитку; клінічні аспекти застосування духовних практик