Використання технологій штучного інтелекту для розробки серсіву автоматизованого перекладу текстів - Андрущук, Павло Євгенович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Робота призначена розробці вебдодатку для перегляду та перекладу текстів пісень із використанням технологій штучного інтелекту як допоміжного засобу. Для цього, було розглянуто основні тенденції веброзробки, сучасні інструменти та проведено аналіз аналогічних програмних розробок, їхній функціонал та недоліки. Серверна частина реалізована за допомогою вебфреймворку для Python під назвою Django, що дозволяє створювати масштабовані, гнучкі бізнесрішення у короткі терміни, через наявність багатьох вбудованих рішень та функцій. Для створення інтерфейсу, клієнтської частини, використано JavaScript-бібліотеку React, яка затвердила себе як один з найкращих інструментів при розробці динамічних сторінок. Додаток покладається на Genius API для поповнення внутрішньої бази даних піснями й текстами, а також OpenAI API для взаємодії з моделями штучного інтелекту, їхнього використання та навчання. У результаті виконаної роботи було розроблено вебзастосунок, що дозволяє переглядати та створювати переклади текстів пісень, імпортувати оригінали текстів з стороннього сервісу та використовувати штучний інтелект як допоміжний засіб у перекладі. Важливою складовою була логіка навчання моделей ШІ на створених перекладах, збільшуючи його точність та розуміння контексту
Keywords: вебдодаток; переклад текстів; штучний інтелект; Django; React; Docker; REST API; OpenAI API; Genius API