Поетологічні аспекти жанру прозової мініатюри - Дзись, Галина; Dzys, Halyna (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2008)
Розглядаються філософсько-естетичні та психологічні аспекти поетики жанру прозової мініатюри у різних національних літературах (французькій, латиській, американській та ін.), аналізуються художні особливості відтворення світочуття і способів авторського самовираження на прикладі творів Ф. Делерма, І. Зіедониса, Х.-Л. Борхеса. Досліджується специфіка авторського самопізнання у сучасній прозовій мініатюрі. На основі праць українських та зарубіжних літературознавців (І. Денисюка, О. Гінди, Ю. Кузнецова, К. Каваллеро, В. Тейтельбойма та ін.) визначаються основні тенденції у розвитку жанру прозової мініатюри у світовій літературі. The article deals with the problems of investigation of philosophic and psychological aspects of the genre of prosaic miniature in different national literatures (French, Latvian, American and others) and analysis of artistic features of the representation of the author’s world-view and of ways of the author’s self-expression (the prosaic miniatures of P. Delerm, I. Ziedonis, J. L. Borges and others). The main attention is paid to the specificity of the author's self-consciousness in the modern prosaic miniature. On the basis of theoretical works of contemporary Ukrainian and foreign scholars (I. Denysyuk, O. Hinda, Y. Kuznetsov, C. Cavallero, V. Teyteylboym and others) the author investigates the main tendencies in the evolution of the genre of prosaic miniature in the world literature.
The Poetical Aspects of the Genre of Prosaic Miniature
Keywords: філософічність; philosophic; психологізм; psychological; світочуття; world-view; авторське самопізнання; author’s selfconsciousness; поетика; poetica; прозова мініатюра; prosaic miniature