Особливості проведення та проектування рубок догляду в Вовчецькому лісництві філії «Маневицьке лісове господарство» ДП «Ліси України» - Оласюк, Іван Олександрович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Виконання вимог статті 84 Лісового Кодексу України, що стосуються покращення якісного складу лісів, може бути досягнуте, зокрема, через проведення рубок догляду. У цій роботі, що складається з п’яти розділів, представлені теоретичні основи та практичний досвід, які застосовуються сьогодні для здійснення рубок догляду. Перший розділ містить аналіз накопиченого в Україні досвіду підвищення продуктивності лісів, зокрема, за допомогою рубок догляду, на основі вивчення різних інформаційних джерел. У другому розділі представлена характеристика об’єкта дослідження, природних умов його розташування та основні аспекти методики досліджень. Третій розділ описує мету рубок догляду за лісами. На основі таксаційного опису кварталів Вовчецького лісництва було визначено ділянки для рубок догляду в соснових насадженнях на десятирічний період. Проведено розрахунок щорічної лісосіки та аналіз отриманих даних.Відповідно до рекомендацій правил проведення рубок догляду, були заплановані ділянки для рубок догляду на 2025 рік, а також обґрунтовані їх організаційно-технічні показники та технологія виконання робіт. У четвертому розділі здійснено розрахунок технологічної собівартості рубок догляду на один гектар лісу. П’ятий розділ окреслює основні вимоги безпеки під час виконання лісосічних робіт у процесі проведення рубок догляду. Загальні висновки, отримані в результаті досліджень, наведені перед списком використаної літератури, що складається з 30 джерел. Випускна робота виконана на 59 сторінках друкованого тексту, містить 16 робочих таблиць, 7 ілюстрації.
Keywords: рубки догляду; освітлення; прочищення; прорідження; прохідна рубка