Психологічне забезпечення навчально-бойової діяльності військовослужбовців збройних сил - Ященко, Олександр Олексійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У роботі представлено результати теоретико-емпіричного дослідження психологічного забезпечення навчально-бойової діяльності військовослужбовців збройних сил. Доведено, що ефективність виконання військовослужбовцями поставленого завдання в умовах навчально-бойової діяльності визначається рівнем їх психологічної готовності до подолання різноманітних стресових факторів. Основними структурно-функціональними компонентами психологічної підготовки військовослужбовців є когнітивний, емоційний, вольовий і мотиваційний компоненти. Обґрунтовано, що психологічну підготовку військовослужбовців до навчально-бойової діяльності необхідно розпочинати із вивчення їх індивідуальних особливостей. Визначення рівня загальної та спеціальної підготовки, рис характеру, темпераменту, вихідного рівня функціонального стану дає змогу визначити рівень їх психологічної підготовки, а також перспективу розвитку та удосконалення необхідних якостей. На основі емпіричного дослідження виявлено, що перебіг процесу навчально-бойової діяльності є більш ефективний у тих військовослужбовців, які добре психологічно підготовлені, мають певний досвід подолання стресових факторів бойової обстановки. Моделювання ситуацій із навчально-бойовими завданнями вказує на необхідність спеціальної підготовки військовослужбовців механізованих підрозділів до дій в екстремальних умовах, яка б дозволяла швидко адаптуватися до бойових дій та успішно долати труднощі сучасного бою.
Keywords: військовослужбовці; психологічне забезпечення; навчально-бойова діяльність; збройні сили