Атлетична гімнастика як засіб профілактики порушень постави студентської молоді - Ханікянц, О.; Максим, В.; Khanikiants, Y.; Maksim, V. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2012)
Упродовж останніх десятиліть і медики, і спеціалісти у сфері фізичного виховання безупинно наголошують на профілактиці та реабілітації захворювань хребта сучасної молоді. Незважаючи на це, у навчальному процесі студентів ВНЗ у ролі засобів розвитку сили м’язів силові вправи та вправи з обтяженнями застосовуються в обмеженій кількості, одноманітно й безсистемно. Головним завданням роботи було вивчити сучасний стан проблеми порушень постави та деформацій хребта молоді й на основі здійсненого аналізу розробити програму тренувань, спрямовану на розвиток та зміцнення основних груп м’язів з акцентом на м’язи спини. У статті висвітлено результати проведеного аналізу динаміки захворювань опорно-рухового апарату. Обґрунтовано залежність стану здоров’я людини від ступеня розвитку м’язового корсета спини. Розроблено та впроваджено програму атлетичного тренування яка сприятиме профілактиці порушень постави, зміцненню імунітету, стабілізації психічного стану, підвищенню працездатності загалом. For the last decdes doctors and specialists in the sphere of physical education insist on prophylaxis and rehabilitation of spine illnesses among youth. In spite of this in the studying process of students of higher educational establishments as means of muscle power development muscle-strengthening exercises and weight exercises are done in limited amounts, monotonically and haphazardly. The main task of the work was to study the problem of fault in posture, spinal deformity and on the basis of the conducted analysis to develop the program of training for development and strengthening of main muscle groups with and accent on spine muscles. The article reflects the results of the conducted analysis that showed the dynamics of illnesses of musculoskeletal apparatus. Dependence of person’s health condition on a degree of development of muscular spine corset is explained. The program of athletic training that helps in prophylaxis of fault in posture, immunity strengthening, stabilisation of psychological condition, increasing of working capacity was developed and implemented.
Athletic Gymnastics as Means of Prevention of Fault in Posture Among Student Youth.
Keywords: опорно-руховий апарат; м’язи спини; профілактика порушень постави; програма атлетичного тренування; musculoskeletal apparatus; spine muscles; prevention of fault in posture; program of athletic training