Передумови й чинники виникнення та функціонування монастирів Рівненщини - Коцан, Наталія; Сергійчук, Андрій; Kotsan, Natalia; Serhiichuk, Andriy (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2015)
Досліджено чинники, які вплинули на заснування та діяльність монастирів Рівненської області. Розглянуто вплив історико-культурних, релігійних і природних чинників на розвиток монастирів цієї території. Вивчено історичні особливості становлення та розвитку монастирів Рівненщини. З’ясовано, що на виникнення й функціювання монастирів досліджуваної території суттєво впливали окремі соціально-гуманітарні чинники. Схарактеризовано конфесійну приналежність монастирів Рівненської області. Досліджено територіальні особливості розміщення монастирів. Виявлено, що найбільше монастирів розміщено в південній частині області (Рівненський, Гощанській, Корецький, Острозький, Здолбунівський, Дубенський, Радивилівський райони та місто Дубно), а найменше – у північній (Березнівський, Рокитнівський, Сарненський, Володимирецький, Зарічненський райони й місто Сарни). Визначено, що найдавнішим монастирем області є Корецький. З’ясовано, що на привабливість монастирів найбільше впливає наявність шанованих святинь: ікон, святих мощей, інших релігійних реліквій. Factors that influenced the establishment and operation of convents on the territory of Rivne oblast have been learned. It is proved that three groups such as historical and cultural, religious and natural are the most important among them. The historical features of formation and development of convents in Rivne oblast have been studied. Territorial features of convents location have been studied. It is discovered that the biggest amount of convents is situated in the southern part of the oblast namely in Rivne, Hoshcha, Korets, Ostroh, Zdolbuniv, Dubno, Radyvyliv District and Dubno City and the smallest number – in the northern part: Berezne, Rokytne, Sarny, Volodymyrets, Zarichne District and Sarny City. It is determined that most ancient convent of the region is Koretsky convent. It has been established that the recreational appeal of convents is mostly affected by the presence of sacred objects such as icons, religious relics and etc.
The Prerequisites and Factors of Rise and Functioning of Convents in Rivne Oblast
Keywords: передумови; чинники; монастирі Рівненщини; туризм; релігія; паломництво; prerequisites; factors; Rivne region convents; tourism; religion; pilgrimage