Валентність як міжрівнева категорія - Костусяк, Наталія Миколаївна; Kostusyak, N. M. (Волинський державний університет імені Лесі Українки, 2006)
У статті розглянуто категорію валентності на тлі синтаксичного, морфологічного, семантичного та словотвірного рівнів мови, проаналізовано стан вивчення та основні напрями дослідження цієї проблеми на сучасному етапі, зосереджено увагу на непохідності/похідності категорії валентності. In this article the valency category according to the syntactic, morphological, word-building and significant language level is examined; the condition of the study and the basic trends of the investigation of this problem on the modern stage is analyzed; and the attention; and the attention on the non-derivation/derivation of the valency is concentrated.
The valency as the interlevel category
Keywords: семантико-синтаксична валентність; лівобічна і правобічна валентність; активна і пасивна валентність; суб’єкт; об’єкт; адресат; інструменталь; локатив; морфологічна валентність; облігаторна та факультативна валентність; semantic-syntactical valency; left-sided and right-sided valency; active and passive valency; subject; object; addressee; location; morphological valency; obligatory and optional valency; 81′367.625