Алгоритм побудови індивідуальних фітнес-програм для самостійних занять старшокласниць - Ващук, Людмила; Vashchuk, Liudmyla (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Теоретико-методичне обґрунтування інтеграції фітнесу в систему шкільної фізкультурної освіти сприятиме підвищенню рівня фізичної підготовленості та інтересу учнів до занять фізичними вправами, їхньому фізичному розвитку, зміцненню здоровʼя, соціалізації й самовизначення. Завдання статті – розробити алгоритм побудови індивідуальних фітнес- програм старшокласниць у процесі самостійних занять фізичними вправами. Методологія дослідження – аналіз наукових праць, анкетування, тестування, медичне обстеження учнів, педагогічний експеримент. Дослідження проведено на базі загальноосвітніх навчальних закладів № 17, 18, 25 м. Луцька із 206 старшокласницями. Результати роботи. Алгоритм по- будови фітнес-програм передбачає виявлення мотиваційних прагнень учнів, визначення фізичної підготовленості, медичне обстеження, вибір програми рухової активності, розробку методики й форм організації занять, оцінку та корекцію результатів роботи. Реалізація фітнес-програм у позаурочній діяльності дівчат сприяла підвищенню рухової активності старшокласниць та покращенню їхнього здоровʼя. Висновки. Залежно від мотивації, рівня фізичного розвитку, здоровʼя, фізичної підготовленості учнів фітнес-програми мають різне спрямування: рекреаційно-гедоністичне, профілактико-оздоровче, лікувально-корекційне, реабілітаційно-відновлювальне, спортивно-орієнтоване, кондиційно-розвивальне. Theoretical and methodological grounds of fitness integration into the system of school physical education will increase the level of physical preparedness and interest of students in physical exercises, their physical development, health strengthening, socialization and self-determination. Objective: to develop an algorithm for individual fitness programs constructing for high school female students in the process of independent training. Research methodology: research papers analysis, surveys, testing, medical examination of the students, pedagogical experiment. The research has been conducted on the basis of secondary schools № 17, 18, 25 in Lutsk among 206 high school female students. Research results. The algorithm for fitness programs construction involves the identification of students` moti- vation, estimation of physical efficiency, medical examination, choice of motor activity program, development of methods and forms of learning, evaluation and results correction. Implementation of fitness programs into extra- curricular activities of girls helped to increase motor activity of high school female students and improve their health. Conclusion. Depending on the motivation, level of physical development, health and physical preparedness of students, fitness programs have different focuses: recreational, hedonistic, preventive, health improving, correctional, medicinal, rehabilitative, recove- ring, sport-oriented and developing.
Algorithm For Individual Fitness Programs Constructing For High School Female Students` Independent Training
Keywords: старшокласниці; алгоритм; фітнес-програми; фізичний розвиток; рухова активність; мотивація; здоровʼя; самостійні заняття; high school female students; algorithm; fitness programs; physical development; motor activity; motivation; health; independent training