Екологічний аналіз викидів забруднюючх речовин при обробці зерна та їх вплив на довкілля - Ліщина, Тарас Олександрович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Зернові культури, як основа сільського господарства, суттєво впливають на довкілля через викиди забруднюючих речовин під час їх обробки. Ці процеси спричиняють забруднення повітря, води та ґрунтів, знижують родючість земель і загрожують екологічній стійкості та біорізноманіттю. Пилові та аерозольні викиди негативно позначаються на здоров’ї населення, а накопичення забруднювачів посилює кліматичні зміни. Отже, вплив викидів під час обробки зерна є актуальною екологічною проблемою, що потребує комплексного підходу та впровадження ефективних заходів для зменшення викидів і збереження природних ресурсів. У першому розділі кваліфікаційної роботи представлено теоретичні підходи до екологічного аналізу впливу на довкілля викидів забруднюючих речовин від обробки зерна та, зокрема, розкрито значення зернових культур у світовому споживанні, пов’язані з ними екологічні виклики, висвітлено теоретичні засади екологічного аналізу впливу на довкілля викидів, що утворюються при обробці зерна, подано загальну характеристику підприємств з обробки зерна та особливості технологічного процесу. Висвітлюючи у другому розділі методи аналізу викидів шкідливих речовин у повітря при технологічних процесах обробки зерна охарактеризовано джерела утворення забруднюючих речовин на підприємстві з обробки зерна, представлено методи вимірювання рівнів концентрацій і методики аналізу обсягів викидів, а також здійснено комп’ютерне моделювання процесів забруднення атмосфери. У третьому розділі здійснено оцінку впливу викидів забруднюючих речовин при обробці зерна на стан атмосферного повітря, при цьому подано аналітичні 3 показники обсягів викидів шкідливих речовин у повітряне середовище, здійснено комплексний аналіз видового складу й кількості викидів у атмосферне середовище від стаціонарних джерел та проведено оцінювання приземних концентрацій забруднюючих речовин у межах санітарно-захисної зони й запропоновано екологічні заходи щодо їх зниження.
Keywords: вплив на атмосферне повітря; екологічний аналіз; обробка зерна; викиди