Формування у дітей з особливостями психофізичного розвитку ціннісного ставлення до природи засобами мистецтв - Сапожник, Марія Миколаївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню формування у дітей з особливостями психофізичного розвитку ціннісного ставлення до природи засобами мистецтв. Метою дослідження є теоретичне обґрунтування та емпірична перевірка особливостей формування екологічних цінностей у дітей з особливостями психофізичного розвитку через використання мистецьких засобів. У роботі розглянуто сутність поняття «ціннісне ставлення до природи», охарактеризовано естетичний розвиток дітей з особливостями психофізичного розвитку та визначено роль мистецтва у розвитку екологічної свідомості. Застосовано методику діагностики рівнів сформованості ціннісного ставлення до природи в дітей, а також розроблено та апробовано практичні рекомендації для використання мистецтва як інструменту виховання екологічної відповідальності. У результаті дослідження підтверджено ефективність запропонованої методики для розвитку ціннісного ставлення до природи у дітей з особливостями психофізичного розвитку. Практичне значення роботи полягає в можливості застосування розроблених підходів в педагогічній практиці для сприяння соціальній адаптації та емоційному розвитку дітей з особливими освітніми потребами.
Keywords: ціннісне ставлення до природи; діти з особливостями психофізичного розвитку