Гідрологічні особливості живлення річок басейну Прип’яті у Волинській області - Ковтунович, Віолета Ігорівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У випусковій кваліфікаційній роботі проаналізовано гідрологічні особливості живлення річок басейну річки Прип’яті у Волинській області. Формування річкового стоку є актуальним питанням в гідрології. Важливою складовою цієї тематики є дослідження ролі різних видів живлення у формуванні річного і сезонного стоку відмінних за розмірами річок у різні за водністю роки тобто мова йде про оцінку ролі різних видів живлення річок у формуванні їх водних ресурсів. Наявність та поширення водних об’єктів, є важливим чинником, який позначається на розвиток різних видів господарської діяльності людини на будь-якій території. Особливо це стосується розвитку різноманітних галузей господарства регіону, в першу чергу, промисловості, сільського господарства, енергетики, комунального водопостачання. У випусковій кваліфікаційній роботі охарактеризовано значення різних видів живлення у формуванні сумарного річного й сезонного стоку річок. Крім кількісних показників різних видів живлення у формуванні стоку дослідженого басейну річки Прип’яті, узагальнено показники живлення у природному відношенні для Волинського Полісся. Досліджено взаємозв’язок часток різних видів живлення річок між собою та з площами річкових басейнів. Уточнено об’єм водних ресурсів досліджених річок 50%-ної, 75%-ної і 95%-ної забезпеченості та частки вказаних об’ємів, сформовані різними джерелами живлення річок. Проаналізовано залежність водних ресурсів річок від площ їх басейнів.
Keywords: басейн річки Прип’ять; типи живлення; річковий стік; водні ресурси; методи досліджень; гідрограф річки; снігове живлення; дощове живлення; верховодне підземне живлення; глибоководне підземне живлення