Актуальні виклики активізації інвестиційної діяльності регіонів України - Деделюк, Катерина Юріївна; Dedeliuk, Kateryna Yu. (Мукачівський державний університет, 2015)
У статті висвітлено ключові аспекти сучасного розвитку інвестиційної діяльності в регіонах України та визначено актуальні виклики активізації інвестиційної діяльності. Мета статті – проаналізувати характерні риси інвестиційної діяльності регіонів і систематизувати ключові перешкоди інвестиційній діяльності. На основі статистичних даних у статті обґрунтовано тенденції зниження інвестиційної активності в Україні; подано характеристику джерел інвестицій, основою яких є власні кошти підприємств, натомість виявлено низький рівень залучення кредитних ресурсів та коштів державного або місцевого бюджету. У процесі аналізу напрямів спрямування інвестицій було виявлено надмірну концентрацію капітальних інвестицій у галузях переробної промисловості та будівництва, а прямих закордонних інвестицій – у галузях переробної промисловості, фінансовій та страховій діяльності та ін. Визначено найбільш успішні регіони у здійсненні ефективних інвестицій (Чернігівська, Львівська, Черкаська, Вінницька, Івано-Франківська та Кіровоградська обл.), а також представлено оцінювання перспектив можливого зростання інвестиційної діяльності в окремих регіонах. Систематизовано перелік найбільш значущих регіональних (географічне розташування, природні ресурси, інфраструктура, дієві механізми підтримки інвесторів, кадровий потенціал, активність регіональної влади, наявність фінансових ресурсів та об'єктів привабливих для інвестування) та загальнодержавних (позитивні зміни законодавства, економічна стабільність, узгодженість державної та регіональної політики) факторів, які позитивно впливають на інвестиційне середовище регіону. Серед об’єктивних чинників, що перешкоджають інвестиційній діяльності особливо гостро постають такі: неефективність окремих інструментів фінансування капітальних проектів, недосконалість інструментів розкриття внутрішнього потенціалу регіонів, недостатнє інституційне забезпечення інвестиційної політики в регіонах та на місцях, непривабливість інвестиційного клімату, нестача коштів для капіталовкладень. Гострота проблеми з активізації інвестиційної діяльності доповнюється і не менш важливими суб’єктивними факторами (корупція, низький рівень розвитку інфраструктури, слабкий захист прав власності, відсутність достатньої кількості фінансових джерел для інвестицій, надмірне втручання місцевих органів влади в діяльність підприємств). Таким чином, на основі опрацьованих аналітичних матеріалів представлено систематизований перелік актуальних викликів ефективної реалізації перспектив підвищення інвестиційної активності регіонів України.

The key aspects of the investment activity in the regions of Ukraine have been highlighted in the article, as well as current challenges to investment stimulation have been identifie. The aim of the article is to analyze the characteristics of regional investment activity and to systematize key obstacles to investment. Based on the statistics the declining investment trend in Ukraine has been demonstrated in the article. The characteristic of investment sources has been presented, it has been also shown that most investments are based on own companies’ funds, and the shares of credit resources and the state or local government budgets are very low. While analysing the spheres that accept the investments the excessive concentration of capital investment in manufacturing industries and construction was found, and foreign direct investment - in the areas of manufacturing, finance and insurance. The most successful regions in implementing effective investments, like Chernihiv, L’viv, Cherkasy, Vinnytsia, Ivano-Frankivsk and Kirovohrad regions have been determined, as well as the evaluation of possible investment growth in certain regions has been also estimated. The list of the most significant factors influencing the investment environment in the region have been systematized: regional factors (geographic location, natural resources, infrastructure, effective mechanisms to support investors, human resources, activity of regional authorities, the availability of financial resources and facilities for investment attraction); national factors (positive law transformation, economic stability, concordance between state and regional policy). The most important objective factors that hinder investment activity have been also identified in the article. They are as following: ineffectiveness of certain instruments to finance some capital projects, imperfect instruments of internal regional potential demonstration, insufficient institutional support of the investment policy in regions and in the local level, unattractive investment climate, lack of funds for investment. The severity of problems concerning the investment activity intensification is also supplemented with important subjective factors (corruption, low level of the infrastructure development, weak property rights, lack of sufficient financial resources for investment, excessive interference of local authorities in the activities of enterprises). Thus, based on the processed analytical materials a systematic list of current challenges to implement effective prospects on increasing investment activity in the regions of Ukraine has been presented.
Current challenges to investment activity intensification in the regions of Ukraine
Keywords: інвестиції; інвестиційна діяльність; інвестиційна активність; залучення; фактори; регіон; investment; investment activity; investment intensification; attraction; factors; region