Лексика української підляської говірки в поезії Юстини Королько - Яворський, Андрій Юрійович; Yavorskyi, Andrii Yu. (Polska Akademia Nauk; Oddział w Lublinie, 2014)
У поезії Юстини Королько проаналізовано лексичні особливості підляської говірки. Використані авторкою підляські лексеми систематизовано і прокоментовано з погляду походження. Встановлено, що значну групу складають запозичення, переважно з польської та російської мов. З’ясовано специфіку застосування поетесою говіркових елементів. Ю. Королько не просто зробила спробу використання окремих діалектизмів чи стилізації під діалектне мовлення. Її твори суціль написані підляською говіркою, яка, по суті, виконує функцію літературної мови. Тексти настільки повно репрезентують українські говірки Північного Підляшшя, що можуть з успіхом використовуватися як матеріал для діалектологічних студій.

Lexical peculiarities of Podlasian dialect in Justine Korolko’s poetry are analyzed. Podlasian lexemes used by writer are systematized and commented in terms of their origin. The researcher reveals significant group of borrowings, mostly from Polish and Russian languages. The specificity of use of the Podlasian patois elements by the author is indicated. J. Korolko not only attempted to use certain dialecticism or imitation of dialect speech. Her works are written in Podlasian dialect, which essentially serves as a literary language. The texts fully represent the North Podlasian Ukrainian dialects and can be successfully used as a material for dialectological studies.
Vocabulary of Ukrainian Podlasian Dialect in Justine Korolko's Poetry
Keywords: діалект; підляська говірка; лексема; діалектизм; лексичний діалектизм; лексичне значення; лексичне запозичення; Юстина Королько; dialect; Podlasian dialect; lexeme; dialecticism; lexical dialecticism; semantics; lexical borrowing; Justine Korolko