Категорія відмінка іменника в лінгвістичній концепції І. Р. Вихованця - Костусяк, Наталія; Kostusyak, Nataliya (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У статті проаналізовано відмінкову концепцію відомого українського лінгвіста-новатора другої половини ХХ – початку ХХІ століть І. Р. Вихованця, який, керуючись засадами функційно-категорійного підходу, розглянув категорію відмінка з нових методологічних позицій. Зорієнтованість на її морфологічні й синтаксичні параметри, семантику та комунікативно-прагматичну специфіку слугує підґрунтям для надання розгляданій категорійній величині статусу визначальної міжрівневої словозмінної категорії іменника. З’ясовано, що на нижчому рівні членування вона охоплює сім грамем, які відповідно до ранговості структурують чотири сфери – центральну (називний і знахідний відмінки), напівцентральну (грамема родового), напівпериферійну (давальний відмінок) і периферійну (грамеми орудного, місцевого та кличного). До науково вагомих здобутків І. Р. Вихованця, пов’язаних із дослідженням категорії відмінка, зараховано вирізнення не тільки морфологічних відмінків, а й семантичних відмінкових грамем, значеннєві функції яких виразно окреслює головний компонент семантико-синтаксичної організації речення – предикат. In the article the case concept of the famous Ukrainian linguist – innovator of the second half of the XX – XXI centuries I. Vyhovanets was analyzed, governing the principles of the functional and categorical approach, he considered the category of the case with new methodological positions. Focus on its morphological and syntactic parameters, semantic and communicative-pragmatic specificity serves as the basis for granting the status value of category defining the inflectional interlevel category of a noun. It was found that at a lower level division it covers seven grams, which according to levels make structures for the four areas - central (nominative and accusative) half of central (hramema generic) half of peripheral (dative) and peripheral (hramema ablative, local and vocative ). By scientifically significant achievements by Vyhovanets, associated with the research of the category of case, accepted distinction not only of morphological cases, but also of semantic cases grams, whose value functions clearly outline the main component of semantic and syntactical organization of the sentence – predicate.
The category of the case of the noun in the linguistic concept by I. Vykhovanets.
Keywords: відмінок; грамема; синтаксема; предикат; валентність; case; hramema; syntaxema; predicate valence